Vi kom till Marseillan, vår första mål med resan och kan sammanfatta lite hur det fungerat så här långt. Men vi börjar med hur det är att ha en sprillans ny elbil på hemmaplan.
Hemma har vi egen laddstolpe så då har inga problem uppstått, bilen körs bara fram och tillbaka till jobbet eller båtklubb…ungefär, den laddas då ungefär var 3:e-var 4:e dag.
Inför resan laddade vi bilen 100% och sen bar det av. Första stoppet blev Mantorp (där jag gärna skulle vilja testköra någon racerbil en dag). En laddare trasig och vi fick vänta några minuter för att en laddare skulle bli ledig. Men det var enda gången vi inte fått tag på en laddare direkt.
Några till problemfria stopp Sverige ut med hjälp av olika appar som visar var laddstationer finns. Powerpass-appen har visar var det finns laddare som är anslutna till kortet vi har, Powerpass. Man kan däremot inte se om de är lediga eller ej. De har alltid visat att alla laddstolpar varit lediga trots att de inte varit det. Chargefinder använder vi också för att hitta laddstationer men vi använder inte alla utan helst Ionity som vi ”prenumererar på”. Det kostar ca 100kr/månad och då använder vi ju inte den hemma utan betalar då för el vi inte använder.
Genom Tyskland gick resan bra, inga krångel med att hitta lediga laddstolpar eller betalning. Däremot går det undan på Autobahn och vi låg aldrig över 130km/h för då drar bilen så mycket ström. Vi stannade ofta och det är kanske en bra sak för att kunna röra på sig och hämta lite energi osv.
I frankrike däremot var det svårare. Ju längre söderut desto värre. Vi åkte betalvägar och efter en övernattning i norra Frankrike då vi använt en annan form av laddstolpe som kräver att man har egen sladd kostade laddningen ca 100kr för att ladda 100%. Vi tog oss därefter till Duras efter ytterligare några laddstopp. I Narbonne däremot, nära vår destination började problemen. Kortet hade slutat fungera och vi behövde till slut ringa på assistans. Vi vet fortfarande inte om vi betalade för de laddningen eller ej men stötte där på en colombian boendes på Mallorca som berättade att om man laddade på Total (stor bensinmackskedja) så var man tvingen att lämna en deposition på 70euro alltså mer än 700SEK och om det INTE fungerade vid första försöket fick man göra om proceduren och vips var man minst 1500kr fattigare och tvingades vänta någon vecka eller två på återbetalning. Inte jättebra. Han berättade också att på Mallis laddar ALLA gratis av miljöskäl….kanske något att tänka på för svenska politiker?
Nåväl. Vi hittade Marseillans enda laddstolpe och ställde oss där. Där krävdes återigen egen sladd. Här startade man laddningen med sitt kreditkort/appen (Powerpass) via OR-kod. Det visade sig vara en dyr historia då man har ett laddpris så länge man vill ladda men om man står längre än man laddar kostar det 60kronor i timmen att stå…såklart för att man inte ska blockera platsen men den har varit helt ledig hela vår vistelse. Elbil är ingen stor grej här tydligen!?
Summering: Man måste ha många appar för att hitta ställen att ladda på, många var förvånade över att vi bara hade ETT laddkort(!) och det är svårt att veta på förväg vad det kostar att ladda på andra ställen än de man är ansluten till. Olika laddkort kostar ca 1300kr/år i prenumeration. och tänk då att behöva flera…vi använder ju detta endast en gång om året som mest. Kanske om man skulle åka långt i Sverige på semester då men då är det knappast värt at skaffa mer än ett kort.
Vi har varit inställda på att ta dagarna som de kommer men har man tider att passa (färjor osv) skulle det nog varit stressigare. Maken som ansvarat för äventyret har däremot fått lägga ner ganska mycket tid på att planera de olika stoppen och inför resan läsa in sig på olika laddstationer och så vidare. Jo, det kort vi har kräver också att man prenumererar minst ett år…så man tvingas ju in i olika avtal på sätt och vis.
Så på den negativa sidan: Tidskrävande, ibland oklart vad priset kommer att bli, man kan inte köra så fort för då blir det många stopp och alltså helt meningslöst att gasa på. Krångel vid laddstolpe är ett störningsmoment man kan vara utan på semestern. Priset per mil om man räknar med abonnemangskostnaden 8,6kr/mil. Bilen kostade ca 700 000kr vilket är dubbla kostnaden för bilen vi hade innan som var större och i mitt tycke mer bekväm. Samma märke dock. Vår laddstolpe hemma kostade 17000kronor. Oklart vad det kostar att äga/köra den ett år med räntor osv den förra bilen betalade vi kontant.
Positiva sidan? Det är el. Det ska vara bättre för miljön, det är bra i hemmiljö, man slipper åka till bensinmackar där.
Vi har redan börjat diskutera om vi ska sälja bilen efter de sex månader som krävs att man äger den för att få miljöbonusen på 70000 kronor.