Funderar

Jag ska på MR-hjärna imorgon. Som del i forskning efter min rehab. Det fick mig att tänka på den första testningen, när jag fortfarande hade feber efter coviden året innan…jag fick bl.a detta resultat: exekutiva funktioner med verbalt fonologiskt flöde (8SD) samt semantisk växling (6SD).

Detta är då postmorbida värden. Dvs efter att hjärnan påverkats och jag haft feber ett år. Jag hade gärna testats INNAN jag blev sjuk. Då hade man verkligen kunnat mäta och uppskatta försämringen. Nu är det ju inte säkert, förmodligen helt opåverkat, att just dessa delar av hjärnan påverkats för jag uppvisade förra året kritiska värden avseende verbal inlärning, uppmärksamhet och arbetsminne(!). Mao, en ojämn begåvningsprofil som är mycket krävande att hantera och resulterar i att jag blir mycket trött av att försöka fungera normalt. MAO det är jobbigt för hjärnan att inte känna igen sig själv.

Statistik har jag aldrig intresserat mig för och det är därför jag inte på rak arm vet hur mycket en SD är. Därför söker jag nu efter detta. För jag tycker att 6-9SD låter väldigt mycket. Psykologen förra året ritade ett diagram där hon satte de flesta av mina kryss långt till höger, utanför själva skalan. och så tre mitt på normallinjen. Där de allra flesta i befolkningen befinner sig. För att jag skulle förstå att svårigheten just ligger i att inte alla ens förmågor befinner sig i samma kluster. Om jag fattar rätt nu så är ett färgfält en SD? Så tre SD till höger och sen tre till sex till….? Det verkar väl orimligt tänker jag….eller fortsätter de där 0,1 procenten hela vägen ut i evigheten kanske. ja, så måste det ju vara. Kanske min smarta dotter som ska bli dataingenjör kan förklara för mig….?

Jag skrev i vilket fall ut hela utlåtandet avseende den mycket omfattande NP-bedömningen för att kunna jämföra med det som nu gjorts. När jag känner att jag har några fler hästar hemma. Och jag har ju övat CogMed så det där med siffror vet jag att jag hanterar. Även om jag inte kan 12 längre utan viker ner mig vid 8…..om det inte går jättefort, då tappar jag det vid 3-4. Man hinner inte med att göra en mental karta då. Jag brukar använda mig av personers födelseår, åldrar på mina barn, krigsslut/början och så vidare. 69 är sex!!! Såklart, 68 är våren, 44, pappa..ja ni fattar.

Men har arbetsminnet förbättrats? Nej, jag tycker inte det, det som ändrats är att jag anpassat mig. Jag skriver ner saker, försöker göra bara en sak i taget, utföra saker direkt så att jag inte distraheras. Jag är rädd att jag för evigt kommer framstå som virrig…jag minns sjukt mycket av allt som redan hänt, det märker jag nu när jag börjat läsa fysiologiboken igen. Tänk att det fastnat….det var 20 år sedan jag tentade av det där…men det sitter någonstans, orubbligt fast.

Jag ser fram emot återkopplingen av nya NP-testningen….den som ingår i forskningen. Då kan jag mäta det med tidigare resultat. Väldigt spännande och lite otäckt. Tänk om jag bara tror att jag förbättrats!!!!

Så, febern är borta. Värken i stort sett, jag är mosig i kroppen, gick ner ett halvt kilo i svett…det sögs upp av nya sängen(!!!!) och kanske jag snart ska våga mig upp, borsta tänderna, äta frukost och ta en solig kort promenad?

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen