Glutenfri hallonmoussetårta på vit chokladbotten

Den blev supergod lovar alla gäster och var riktigt enkel att göra men var ute i god tid!

Vi hade kalas idag, och en celiakier skulle vara med. Vanligen brukar jag inte gå den där extra ”milen”…folk med födovariationer tar ju ofta med sig eget eller vill inte vara till besvär. men, jag tänkte att nu var det dags att försöka mig på detta. Vi hade bestämt (dvs sonen som fyllde och jag) att det skulle vara hallon, vit choklad och sen kärleksmums. Mumsen fick vara vanliga men på tårtan kändes det lite viktigare.

Färska björnbär från trädgården och några blåbär från vår lilla buske fick bli dekoration!
Man kan snygga till sig om det behövs…

Så, jag googlade lite men hittade inget jag fastnade för. men jag såg att vetemjöl kunde bytas mot rismjöl som jag av någon HELT oförklarlig anledningen hade hemma…..

Så här kommer receptet:

Vit chokladkakebotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 150 gram smör. Blanda 2dl rismjöl med 0,5dl mandelmjöl och 0,5 dl hasselnötsmjöl. Rör i 1 tsk bakpulver. Knäck och rör i 2 ägg i mjölblandningen, häll sedan på det lite svalnade smöret. Blanda slätt och häll i en smörad form som istället för ströbröd klätts med kokosflingor. Skjuts in i ugnen i ca 20 min, kanske det blev 25 i slutändan, jag experimenterade så jag stack en sticka i för att den skulle fast i mitten.

Del 2:

Blanda 250 g hallon med 1,5 dl strösocker. Mixa slätt. Vispa 4 dl grädde ganska hårt men inte så det blir smörhotande. Skeda upp ca en halv dl av hallonsmeten i en kastrull och rör i 6 msk gelatinpulver. Värm upp så att det tjocknar. Rör ihop alltsammans och och bred ut slätt över kakbotten i springformen. Jag hade en remsa plastfilm på insidan för att moussen inte skulle fastna.

In i kylen minst tre till fyra timmar.

Del 3:

Spegeln. Koncentrerad svartvinbärssaft hälls i kastrull, värm, späd eventuellt med lite vatten, häll i en tsk gelatinpulver och tör om.

När moussen stelnat kan du hälla på svartvinbärssaften och se till att den täcker moussen. In i kulen igen. Färdig att servera när allt stelnat! Enjoy!

Det är inte ofta någon annan än jag själv fotar mig men idag hände det plötsligt. Full koncentration krävdes för att få dit björnbären.
Solen sken på oss och jag blev också uppvaktad eftersom jag fyllt år i förra veckan. Svärmor vet att jag älskar hortensior och lakrits så det fick jag. Lakritsroten, det är ingen lek det!

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen