Jag får påminna mig.

Intressant att jag som så ofta skriver psyk status på andra får mitt eget taget…

Snart har det gått tre år sedan jag smittades av Covid-19 med dramatiska resultat. För några veckor sedan frågade jag min chef om kanske företagshälsovården kunde tänkas göra om testningen av de förmågor som påverkades av viruset. Tre områden i hjärnan påverkades. (Kanske alla men det är dessa tre som sticker ut) Arbetsminne, uppmärksamhet och verbal inlärning. Detta kommer från första testningen, som fick göras om pga när jag kom till mottagningen var jag i för dåligt skick och blev för trött och ledsen.

Jag har ju ingen ANING om vad de flesta testen testar..men om jag skulle gissa tror jag att det är….Rey Auditory Learning test, WAIS-IV (kanske delar av det?) och sen Reys figurtest…för det handlar om att hålla saker i arbetsminnet. Har vi en psykolog bland läsarna månne? Enlighten me!

Ett år efter den test jag delvis redovisar här hade jag förbättrats, det kunde jag märka själv då jag kunde komma ihåg ett större antal siffror en längre tid och inte blev lika mentalt trött. Det var ju glädjande! men å andra sidan hade luktsinnet då försämrats ganska drastiskt!? Detta förvånade storligen för jag upplevde inte det, mer att jag tycker smaker är lite mindre framträdande nu.

I vilket fall, idag talade jag och chefen igen om min önskan att testas igen, dels för min egen skulle för att se en förbättring som jag tror kommer ge mig hopp om att komma tillbaka i gamla hjulspår men också som en del i att bedöma huruvida jag kommer att bli återställd…inom rimlig tid, för det är ju så att saker som dessa (antar jag) kommer att normaliseras om jag inte belastas…för varje gång jag har skyndat eller pressat på…då får jag huvudvärk. Det är som att alla kognitiva funktioner/ansträngningar ger en överbelastning i själva datorn som yttrar sig i värk, trötthet och försämring.

Jag har screendumpat psykologutlåtandet. Mest för att påminna mig men också för att det kan finnas andra där ute som kan känna igen sig…i vilka delar som påverkats postviralt.

Read it and WEEP!

Häri kan man kanske söka svaret på varför jag blir så fruktansvärt trött. Jag får samla alla mina mentala krafter för att försöka fungera på en för mig normal nivå. Och som psykologen ofta påpekade INHIBITION (dvs att hindra sig från att vara exekutiv, alltså låta BLI roliga saker man vill göra) kostar enorm mental kraft och det mina vänner är en stor del av min nya vardag…att INTE göra saker. Häpp!

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen