Israel osv

Igår fick jag frågan om min yngsta dotter skulle få följa med på en demonstration utanför Israels ambassad av en klasskompis mamma….jag tackade nej med ett svepskäl, simning och musiklektion. Jag tyckte det var liiiite märkligt att fråga. Men gick inte närmare in på att dotterns systrars farmor….föddes I ghettot i Warzawa. För första gången hör jag att mina barn liksom får ”stå till svars” för Israels handlingar…och att de intellektuella i USA börjar visa antisemitiska tendenser….då är det fara å färde. Jag googlade en gång andelen judar som tagit Nobelpriset i vetenskapliga discipliner…..gör gärna det. Då ser man att det är förkrossande många om man jämför med andra stora religioner. Jag undrar vad det beror på…I vilket fall. Situationen i Gaza är förfärande, Israels ledning är fast mellan en sten och ett hårt ställe. Å ena sidan terroriseras de av Hamas och Hizbollah som inte drar sig för att ha mänskliga sköldar och kidnappa eller döda civila. Å andra sidan låter de bosättare ta palestiniernas land. De är omringade av länder där judar inte ses med blida ögon…ja, vad i hela friden ska de göra?

En sak jag lärde mig på en kurs för ett tag sedan var att judendomen inte fördömer självmord. Det gjorde ju kristna länge men har sedan utsatts för bl.a reformation och upplysning och nu blir det inte evigt brinnande i helvetet. Islam, den yngsta av de Abrahamitiska religionerna klänger fast vid helvetesglöden vilket gör att ”death by cop” och eventuellt självmordsbombning kan vara ett sätt ur ett hemskt lidande….kan det vara värt att titta på? För det är ett problem att man genom att döda andra slipper sitt eget lidande och till på köpet blir en upphöjd martyr….

Tycker jag. Och i övrigt är psykiskt lidande, psykisk sjukdom ett stort och allvarligt problem för alla människor i synnerhet om det inte är acceptabelt, om sjukdom är guds straff osv osv. Jag tycker att det är en het potatis man kanske skulle prata lite mer om ihop med homosexualitet mm. Det är liksom lite upplysningstiden light att få veta sådant…tänker jag. Hela världen behöver mer kunskap, inte mer konflikt. Vi behöver möjligheter att samtala, mötas UTAN religiösa hinder och jag tycker som modern människa att religion gör mer skada än nytta. Vi bör kunna tänka själva att kärlek är bättre än hat, att alla ska ha lika rättigheter och det man ger är det man förmodligen får. Så, ge vänlighet, och försök le åt folk på gatan!

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen