Matsvinn

300g/vecka av slängd mat orsakar 1/10 av växthusgas. Hör jag på P1. Slänger ni mat? Jag försöker VERKLIGEN inte göra det. Jag håller bröd kylt, sniffar på allt, är bara lite överorolig när det kommer till kyckling och skinka. Jag kör av och till bokashi för att kompostera avfallet vi inte kan äta, och då gäller det ffa sådant vi inte ger till hönsen.

Idag har jag tänkt att vi ska äta någon form av linsgryta. För även om vi inte äter nötkött speciellt ofta här hemma…fast maken tycker vi äter kött hela tiden(?) så vill jag äta billigare, mer miljösmart, nyttigare och då känns vegetariskt som bästa sättet. Men…när jag försöker vrida mot köttfritt så klagar samma make. Jag har det lite svårt mao och främst handlar det ju om att barnen ska äta.

Maken arbetade övertid igår, jag vet inte när han kom hem faktiskt men halv tolv smsade han att det skulle bli senare. Så jag antar att han är hemma längre än till två idag på söndagen för de ska ha dygnsvila. Och jag kände mig varm när jag vaknade. Jag höll ju tidigare stenkoll på febern när det var mer kroniskt. Men sedan drygt två år har jag bara tagit tempen när jag känt mig varm….med start i fredagsnatten med över 40 grader har jag nu varit febrig i två dygn. Och nu på morgonen 38,9. Och jag funderar på….är det att jag skruvat på kranarna lite som gör detta? För jag tränade två gånger på tre dagar, det gick utmärkt. Jag kör min rehab för att töja ut bröstkorgen…eftersom den är för stel efter coviden….och sen var det dags för arbete på själva arbetsplatsen. TVÅ dagar var jag där och sen tog jag barnen till simhallen, kämpade mig igenom kanske 200m…och påföljande natt…feber.

Jag kan liksom inte se någon annan förklaring än att den sammanlagda uppskruvningen av tempo/göranden är det som slår tillbaka….och då känns det som att vara tillbaka på noll. Idag ska jag inte fäktas.

Och jag hör att det är enklare att dra ned på energiintaget än att träna bort motsvarande energi….så, det handlar om nyttig mat om man vill tappa överskottsfett som man inte vill. Men det är inte därför jag tränar. Jag tränar för att inte vara sjuk när jag blir ännu äldre. Att vara frisk när jag är 80. Inte ont i hela kroppen eller behöva hjälp med att gå på toa…..

Jag undrar hur jag ska klara av att bli fysiskt starkare…är det så att jag måste välja jobb eller liv?

/A

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen