Dö för Ungern?

Detta för tankarna till filmen Repmånad, där faktiskt pappa och mamma kände en del av skådespelarna.

Idag 25/2-2024 kan vara sista dagen vi INTE är med i en militärallians. Ungern har krånglat liksom Turkiet. Och jag har glatt mig åt detta krångel för det är en ganska motbjudande tanke att vara medlem. jag förstår fördelarna, vårt land är en perfekt hub för Ryssland, Putin är galen, jag vet, jag vet… och sen kanske Trump kommer och då blir det kanske andra bullar?

Kunde varit från en film! Min pappa i coolaste brillorna. Enda gången han snusat. Alla andra rökte, det har min far aldrig gjort.

Icke desto mindre, när jag hör Orbans tal om att vi nu ska dö för varandra….tänker jag att Ungern, även om familjen har mycket goda ungerska vänner (som då riskerat livhanken för att fly därifrån…) så känner jag kanske inte att jag har lust att dö för ett så odemokratiskt land…Vill du?

Men, det fosterländska hjärtat värms när man hör andra tala om vilken bra partner vi skulle vara, hög kompetens, finfina U-båtar som kan navigera och operera i arktiskt klimat..jo, smoke up our asses. Och så juvelens krona, JAS! Så, jag har gjort något jag aldrig trodde jag skulle göra, jag har investerat i försvarsaktier. Jag väljer att säga så när jag satsar pengar i krigsmaterial. För det är ju dessvärre så att för att undvika typer som Putin måste man ha ett rimligt försvar.

Jag handlade 12 objekt på en auktion…och tydligen en samlares dödsbo. Så nu är jag förvånad ägare till ett glas med kanske 2000 år på nacken. Ett unguentarium från romarriket som man kunde ha medicin, parfym eller annan livsviktigt i. Jag kan avslöja att jag betalade 600kr för klabbet men det är då innan slagavgift och frakt. Säg 1000kr inalles. Och jag har sålt av en skål som jag inte gillade, för billigt för jag förstod för sent vad den var värd, men ändå. Och jag vet jag tjatar men nu önskar maken att han låtit mig slinka in på alla de där loppisarna som jag tjatat om….

Jag känner emellertid stor sorg och förbittring över att hela världen, västvärlden(?), lät Putin ta Krim. För som min fäkttränare säger: Vi har förberett oss sedan 2014. Hur kunde vi inte hjälpa dem då? Nu sitter vi här….10 år senare och måste in i NATO för att kunna försvara oss…

Igår var vi hos mina föräldrar, pappa drog fram sitt lumpenalbum. Alltså, hans värnplikt påminner starkt om filmen Repmånad…hörbarhet noll, gaslarm….bon är sprängd…Helikopterlastbilen. Väldigt rolig fortfarande men inget för barn, de är för woke.

Mammas fina glasskål. Den köpte min farbror på en av sina resor i glasriket. Han gav den till min farmor som aldrig packade upp den….hon var sån. Men jag vet att det är en ateljépjäs, ett unikum av Göran Wärff för den är signerad med det. och Kosta. Jag önskar mig den, varje gång jag fyller år eller det blir jul, den är helt jäkla fantastisk!
Mamma hade lite vindruvor i….jag sa att det får hon INTE, den blev diskad också, av mig och nu ska den stå på ett annat ställe som det konstverk den är! PUNKT!
Det är så märkligt, konst som inte är av de allra kändaste håller inte värdet alls…men jag älskar Coignard. Vi hade en affisch av honom när jag var liten, i köket, den här, litografi, hänger i det som var mitt rum när jag bodde hemma….knappt värd pappret det är tryckt på….knasigt.
Men här en tavla som ökat i värde, en amerikanska. Jag har alltid gillat den. Mina föräldrar köpte den på en resa i USA (NY) 1991 när jag var med. Jag bildgooglade och inte omöjligt att få en femsiffrigt belopp för den, men såklart helst i USA…konst är väldigt lokal.

Idag vila. Eller eventuellt fäktning för mig. Och tvätt, och mat minst två gånger…och sen ny vila, för natten. Jag sov tydligen elva timmar inatt. tröttheten….den kommer som en sjunkbomb. Jag blir så oerhört trött snabbt och sen somnar jag som en död. Igår var antagligen anledningen att jag umgicks med maken, mina föräldrar 70+ och två av barnen som bara satt i soffan….där har vi så mycket stimuli som jag tål.

Vad tänker ni om konst och NATO?

/A

2 svar på “Dö för Ungern?

  1. Jag tycker som du (som vanligt)! Känns som om det bara ökar på spänningarna. Jag hade hoppas på att Turkiet och Ungern hade trilskats mer.

    1. Ja, precis, varje galenskap de hittade på applåderade jag!!! Men de verkar fortfarande hålla på och sega…om någon bara säger något om hur dålig politik Orban för så kanske vi klarar oss undan???;)

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen