Porsche, en annan drömbil

original-1964-porsche-911-and-the-type-991-2013-porsche-911-carrera-4s_100417988_l
Ja, det är en snodd bild. Asläcker tycker jag.

Det var en gång en Porsche

Har ni åkt i en Porsche någon gång? Det har jag, jag vill göra igen. Ännu hellre vill jag äga en Porsche. Det ingår in min framtidsplan. Ihop med att jag ska få sova ostört i åtta timmar och få äta en frukost i lugn och ro. Jag har för länge sedan bestämt att jag och maken en dag i framtiden bara ska titta på varandra och säga:

-Äh, nu drar vi söderut! Vi packar varsin tandborste, travelling light. Jag kör. Tänk att kunna lätta ankar och bara styra dit näsan pekar. Vilken otrolig frihetskänsla det måste vara.

En dag kommer detta hända, det är jag helt säker på, frågan är bara vilken bil det kommer ske i.

Varför har jag snöat in på detta med en tysk liten sportbil kan man undra. Det kanske beror på att jag en gång för kanske tjugo år sedan var ute med min pappa och provkörde en Carrera. Vi stod i begrepp att köpa ny bil och hos ”vår” bilhandlare fanns det just vid den tidpunkten en liten röd begagnad cab. Pappa kunde inte hålla sig. Den kördes hem till huset och jag råkade befinna mig där just då. Pappa frågade om jag ville hänga med ut på en sväng och det ville jag ju såklart.

Den var låg, man fick nästan krypa in. Hårda skinnsäten så man satt ordentligt och inte så mycket lull lull vad jag minns. Enkelt men funktionellt, precis som jag vill ha det. Han vred om startnyckeln och motorn dånade igång. Vilket tryck, öronbedövande nästan.  Det är vid sådana tillfällen som ordet explosionsmotor verkligen betyder något. Tänk att ha tämjt explosionskraften och stoppat in den i en mekanisk pryl och sedan tämja detta. Plötsligt fick jag en känsla av att sitta på en jetmotor, flygplansmodellen. Jag darrade till lite för jag var inte beredd, pappa tittade på mig och sen, gasade han lite lätt och vi rullade sakta iväg. Där vi bodde var det 30-väg, lite snopet när man för första gången sätter sig i en Porsche och bara vill sätta gasen i botten och se hur rädd man kan bli. Vi sniglade fram så i säkert fem minuter. Bilen lät som den var lika otålig som vi. 30….det är ingen fart för en sådan motor, det var tydligt.

När vi kom ut på stora vägen pirrade det till, nu ska jag få veta hur det känns! Pappa som tidigare har kört ambulans med den äran, laddade liksom mentalt en stund, andades in och sen tryckte han till. Motorn svarade momentant och bilen accelererade, den liksom sögs ned mot vägbanan. Jag blev både rädd och orolig först men därefter bara lycklig. Den var så stabil, det kändes som om den gick på räs och att inget skulle kunna gå fel. Helt fantastiskt. Pappa förklarade saker och aerodynamik och väghållning, spoilers och så vidare och jag försökte väl förstå, mest ville jag bara åka fortare. Det var inte helt lätt att köra den bilen, ens för en person med vanan inne. Jag är rädd att jag själv, trots att jag haft bil och körkort i mer än tjugo år skulle sabba växellådan. När det blir dags kanske jag måste gå en kurs. Nu kör jag bara automatlådor. Men jag är lättlärd…

Vi körde inte så länge, men den lilla stunden räckte för mig. Jag började snickra på min dröm om en egen Porsche. Jag ägnade också mycket tid åt att försöka övertala föräldrarna att detta var den bästa familjebilen för oss. Valet stod mellan denna och en sprillans ny Ford Sierra. Kanske hade pappa kunnat ge med sig, har är ju erkänt svag för stora motorer, men jag tror att mamma i detta fall fällde avgörandet. Det blev en Sierra. Jag surade orimligt länge, hatade alla nya fula bilar och var så sur att jag åtminstone fick bestämma färg. Svart. Jag deklarerade att ALLA fula bilar skulle vara svarta. Det minsta man kunde begära var att de hade en anständigt neutral lack så man slapp se dem. Vackra sportbilar var givetvis undantagna och fick ha vilken härlig färg som helst, men förbannade Svenssonbilar kunde lika väl ha enhetsfärg. Mm, det låter väldigt omoget och så var det. När jag brinner för något kan det ibland blir lite överhettet, men som sagt det handlar om 80-talet här…länge sedan. Det är kanske på grund av detta bittra nederlag som jag hållit fast så i min dröm?

 

Skärmavbild 2015-03-07 kl. 13.48.27
Gult är så otroligt extravagant och uppkäftigt, precis olikt mig så vi matchar varandra bra tycker jag. En självförtroendeförlängare…

 

Skärmavbild 2015-03-07 kl. 13.51.06
Men grön funkar också för all del. Maken tar ibland ner mig på jorden genom att fråga: -Vet du vad det kostar att byta bromsar på en Porrrrrsche? -Nä, säger jag, det skiter jag i. -20000! Säger han då. Min exman säger exakt samma summa. Det är misstänkt…för jag tror INTE att de på allvar vet detta. Och OM de råkar veta det så är det inte MIG det är fel på. Vem vet vad det kostar att byta bromsar på en bil man inte ens äger??? Jag frågar er VEM? Jo en tråkmåns som inte har några visioner i livet och har dålig smak på kvinnor!;) Vääääldigt tung ironi där. Och ja, snodd bild här med.

 

 

För tillfället vet jag inte vilken modell jag vill ha. Det finns flera jag skulle kunna tänka mig. Några enstaka tycker jag är fula eller menlösa, där kompenserar inte motorn för utseendet. En begagnad går bra, jag gillar faktiskt mest de äldre, men färgen är lite viktig. Gul, silver, ärtgrön eller faktiskt svart funkar. Sedan Cayennen kom har jag varit lite sugen på den. Tyvärr är den för tillfället både för dyr men även för liten. Bättre då att köpa en utpräglad tvåmansbil lite senare eller att ha en buss och så den lilla som extra…Det lät väl logiskt? En stor bil till mina sju familjemedlemmar och så kan jag komma efter i lilla P. Vilken bra idé!

 

IMG_6002
Som för att retas med mig har en närboende familj en sådan här juvel som jag måste passera på min väg till förskolan. Den här bilden har jag tagit själv, det kändes lite fel. Jag var rädd att bli anmäld, eller att de trodde jag skulle sno den. Men sådan är inte jag, jag beundrar saker, jag snor dem inte.

 

Avslutningsvis skulle jag vill tillägna Sven Eklund denna text, det var hans röda Porsche vi körde den gången. Han har nyligen lämnat jordelivet i förtid. Men vi minns dig med värme. Världens bästa bilhandlare!

A

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen