Fulländad form

Skärmavbild 2015-07-08 kl. 21.28.18
Här Thomas Sandell igen, PS Vågö. Jag faller ofta för hans formgivning.

Design, det för ju tankarna till dyra vackra saker. Iallafall för mig men allt omkring oss utom naturen är ju faktiskt designat. Vattendelaren är om den är ”bra” eller ”dålig”. Det finns ett spanskt uttryck, ”sobre la gusta no hay nada escrito” dvs. över smaken finns inget skrivet. Så är det, det den ena gillar avskyr en annan. Ändå finns mig veterligt inga tunga designtidningar eller annat som visar vita spetsgardiner med lila satinbandsomtag…än. I alla ledande tidningar som behandlar inredning här hemma ser i princip allt likadant ut inom varje stilinriktning. Den skandinaviska stilen med vitt, trä, rena avskalade former dominerar här. I andra länder på kontinenten har de inte riktigt lika avskalat som vi, det är mer dekorerat men även där ser man det extremt minimalistiska och strama i stor utsträckning. Det verkar som om alla i branschen är överens om vad som är snygg och bra design. Ändå är det väldigt få som faktiskt har det så hemma. Det är som på IKEA, några väldigt väldesignade saker som kommer i alla magasinen, lyfts fram i inredningstidningar men sedan en överväldigande massa fula saker som iallafall inte jag vill ha hemma och som sannolikt inte blir några klassiker trots att de förmodligen säljer oerhört mycket bättre än till exempel PS och 365+.

Mina tankar om god formgivning och design grundar sig i att jag är sparsam, lite rörig och lat. Jag gillar när saker är vackra, praktiska, lätta att underhålla och gör mig glad på något sätt. Sparsamheten yttrar sig i att jag vill köpa saker som kommer hålla länge. God kvalitet och tidlös design blir då ekonomiskt. Gärna gamla klassiker från blocket. Rörigheten avhjälps med rena linjer och få färger. En reflektion över mina egna val är till exempel att jag gillar släta ytor. I kök till exempel är det ju vanligt med reliefer på köksluckor. Det skulle jag aldrig ha, jag tänker att där samlas smuts och damm som blir krångligt att få bort. Således har mina tre senaste kök varit högblanka och vita. Det kommer blir så även nästa gång med den avvikelsen att greppen blir i mässing. Jag har en liten inneboende barock designnemesis som ska få lite luft i nästa hus. I vanliga fall håller jag honom kort men nu ska jag göra ett undantag. Hade han fått bestämma helt själv skulle det krylla av sammet, svarvade bordsben i mahogny och guldbrokad här men det funkar verkligen inte. I nästa liv kanske.

När det kommer till mönster har jag svårt för de där jag snabbt ser upprepningar. Det ska vara stora rapporter eller samma precis hela tiden.

Det är de små detaljerna som avgör om jag gillar en möbel eller ej, en ful rundning på ett armstöd, fel vinkel på ett bordsben och så vidare . Gillar jag inte helheten blir det inget. Samma med kläder. Kompromisslöst är ordet.

Ni kan få några exempel på möbler, tyg och bruksföremål jag älskar och har hemma. Jonas Bohlin och Thomas Sandells serie Snö för Asplund. Den har jag sex delar av. De är ju väldigt enkla egentligen men träunderredet och det fina hålet för att öppna dem är exakt sådant som jag uppskattar. Det handtaget gör mig glad varje dag. Ett favorittyg är ett gråmelerat tyg från Åhléns i linne. Jag har det både som gardiner och som sänggavel. Åhléns säljer mycket fina tyger, det har de gjort länge. Sen är jag ju som alla designnördar helt såld på  Josef Franks tyger, Gröna fåglar och Loop bland annat men jag har också elefanttyget i dotterns vagn. Mitt senaste inköp var ett gäng bestick från 70-talet via Tradera. Jag hittade de första på Myrorna och föll för den enkla och tidlösa designen. det visade sig sedan att det var Boda Diné i design av Signe Persson Melin och jag har nu satt i sinnet att få fulla dussin. Jag har nog något år kvar till dessa inträffar men man kan ha tur. dessa fina bestick består av rostfritt och jakaranda. jag har i snitt betalat 26kr/del och det kan man jämföra med en liknande variant från IKEA (som jag också har) som kostar 12…Jag tycker det är helt motiverat att köpa begagnat idet läget, även om det tar lite tid. Det tråkiga med att ha min typ av smak är att det oftast sammanfaller med dyra ting, inte alltid, men ofta. Det har också visat sig att jag faller för design som inte så många andra gillar varför serierna inte blir så långlivade. Ett exempel på detta är en serie köksföremål, keramik, skärbrädor och annat från Boda Nova som hette Connect. Jag köpte på mig ganska många delar men innan jag hade hunnit köpa det jag tänkt utgick serien. Detta har hänt mig flera gånger och därför har jag lärt mig att inte vänta för länge om jag verkligen gillar något.

 

Skärmavbild 2015-07-08 kl. 21.29.03

En maskrosboll från IKEA. Jag har faktiskt tre stycken. Så mycket gillar jag den.

Mina fina nya loppade bestick. Dessa betalade jag två kronor styck för. Resten blev betydligt dyrare. En loppastallrik från Gustavsberg under. Den pryder min vägg ihop med mina andra Gustavsbergsfynd.

 

Skärmavbild 2015-07-08 kl. 21.29.18
Signe Persson Melin

 

Allt eftersom åren gått har jag blivit mer och mer sparsmakad vad gäller möbler. Jag har lite dåligt tålamod nästan, jag orkar inte med utsmyckningar som saknar funktion eller stör ögat. Vill jag ha färg eller utsmyckning blir det i form av utbytbara ting. Det blir både billigare och enklare så.

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen