Fobiträning i familjesituation

IMG_6547
Här är JAG, världens härligaste illbatting, jag kan räkna till tio också!

 

Det är ganska läckert att arbeta med psykiatri. Jag får sitta och lyssna på andra människors öden och är för tillfället (inte alltid) den mest balanserade personen i rummet. Idag under lunchen, eller egentligen inte förrän klockan tio över tre kom jag på en helt ny behandlingsmetod mot fobiskhet. Familjechockbehandling.

Det var nämligen så att två patienter i rad kom med fobiska och tvångsmässiga drag. De beskrev hur de hade svårt med oordning och att regler inte följdes. Inte galna regler utan sådana som att sängen ska bäddas, disken ska tvättas osv. Jag dolde min beundran inför detta faktum och funderade lite på hur de skulle klara att komma på besök hemma hos mig…

Under lunchen kom min make och de tre minsta på besök. Jag som har så kort minne tyckte att det skulle vara lite härligt att träffa dem helt kort och det skulle kanske ge maken ett välbehövligt break från tristessen i hemmet (tristess är väl inte rätt ord kanske, men kaos…och lite uttråkning).

När jag tänkte ut detta var det sol och vi planerade för picknick vid strandkanten (jo jag jobbar på ett bra ställe). Men allt efter dagen led så började det störtregna. Jag ändrade plan till att vi skulle ses på Brioche, ett för mig nytt ställe som är väldigt härligt!

Jag såg dem komma från fönstret och kilade ned. Så fort jag öppnade bildörren började två att tjuta. En för hon ville komma loss, den andre för….jag vet inte, men det var säkert mitt fel.

Vi pallrade oss till haket (nobbade McD för det skulle ju vara lite härligt, inte enkelt). Vi beställde och satte oss. De två yngsta medverkade inte i charaden ”härliga familjen lunchar i stan” utan Tylla bestämde sig för att GÅ. Gå och leka med någon annans cykel. Fyra gånger hämtade jag henne innan jag satte fast henne i en barnstol. Edgar började med att äta upp kakorna, från toppen och ned så allt det gotta försvann. Frank skötte sig faktiskt bra och åt upp halva barnportionen som vi beställt till de TRE barnen. Här har jag faktiskt lärt mig något, att INTE beställa till ALLA för oftast äter INGEN. Jag och maken kastade i oss maten ”jonglerade” med Tylla och hyssjade åt Edgar.

Lagom till kaffet gav jag upp, sa åt maken att vi måste göra en utbrytning. Jag tog all mat, Edgar i hand och började röra mig mot dörren. Maken gick före med Tylla i famn samt ett fat med en massakrerad bulle på. Vid dörren fick han svårigheter att öppna. Det blev en kö bestående av mig och en tant (som senare visade sig vara en kärring). Jag fnissade lite och sade åt honom att trycka på öppningsknappen med knät men han fixade inte det. Tanten mumlade och sade till sist:

-Låt mig öppna dörren. Och det lät vi henne göra (vi trodde att hon menade: Låt mig få öppna dörren för er, det verkar vara så krångligt med alla barn och all packning. Men det hon egentligen menade var: Låt mig komma fram era jävla idioter ni sinkar mig. Jag är faktiskt en väldigt viktig person som inte kan stå här bakom er och era jävla jobbiga ungar i tio sekunder medan ni inte kan få upp dörren).

Maken märkte först inte tonen utan sade:

-Åh, tack vad snällt och väntade in att hon skulle säga : -Ingen orsak, som vår mycket vältalige fyraåring gör när man tackar honom….

NEJ, hon slängde dörren på honom istället och vi fick oss ett skratt. Vilken jävla APA! Hon måste haft ett tråkigt liv. Eller jag hoppas hon får det i alla fall. Eller det gör jag ju inte, jag älskar ALLA människor och förstår varför de beter sig illa (nej, det gör jag fan inte privat!).

IMG_6550
Han har satt in siktet på en duva. Men muckarduva…

 

Hur som helst. Vi kom ut, satte oss lite avsides för att inte bli uttittade och sen var cirkusen igång. Edgar började jaga fåglar på torget, Frank hoppade i de färska vattenpölarna och vi bara stirrade på varandra maken och jag. Vilka ungar vi har!!!! Herre min skapare vilket liv!

IMG_6545
Sådan harmoni har man sällan skådat…inte en bild för Instagram ändå.

 

Vi svepte de respektive kaffeslattarna och så skulle vi gå upp på mitt arbetsrum,  jag ville visa dem var mamma sitter inlåst hela dagarna. Det var mycket pedagogiskt upplagt. Frank fick trycka på knappar, jag förklarade att man ska vara lugn och tyst, att folk mår dåligt, inte vill höra skrik och tjafs osv. Han frågade om det smittade och jag fick en chans att förklara att, nej det gör det inte.

På mitt rum ringde makens telefon. Det var arkitekten. Det får man inte missa att svara på. Jag tog barnen till matsalen och visade upp. Sen tillbaka till rummet. Då händer det. Larmet, det där ihållande. Det som man ska trycka på när man blir överfallen av någon….EDGAR!!!!!!!! Den lille mannen hade tryckt på den röda lockande knappen och nu fick jag kasta mig mot fönstret för att återställa. Man måste trycka länge innan den stängs av, av säkerhetsskäl. Jag ropade i korridoren att det var bara jag, ingen fara. Men i dessa situationer är regeln att ALLA släpper ALLT och bara rusar. Nu vet ni. Jag fick fart på hela mottagningen idag, det var spännande, jag mindes var knappen satt och att man måste hålla länge…Bra där lilla jag.

IMG_6567
Annons i tidningen: Har du OCD? Tvångshandlingar rörande städning? Trivs du inte med tjo och tjim? Vill du öva i en naturlig hemmiljö? Välkommen att kontakta Anna, städar man upp är behandlingen GRATIS!!!

 

Så, min nya behandling som jag kanske kan tjäna grova pengar på består i att jag tar med mina fobiska och tvångsmässiga patienter hem till mig och mina barn. De får sitta i röran och larmet i en timme medan jag sakta stryker dem över hjässan och lovar att det kommer gå bra, man överlever detta. När de klarat fyra timmar vid den tredje sessionen blir de friskförklarade och kan förevigt vara fria och lyckliga, vad tror ni? Är detta ett bra koncept?

 

Hej hopp!

A

 

2 svar på “Fobiträning i familjesituation

  1. Du är så skruvat rolig Anna så jag skrattar högt när jag lever mig in i era dagar och ändå är lite glad att jag inte är med er 😉

    1. Hej Ammie! Jag gillar att du gillar! Hoppas du får vila dig ordentligt nu!! Kram

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen