Dagsutflykt i Mälardalen

Det blir väl inte svenskare än så här?

Idag var det dags för ännu en ”hönsutflykt”. Jo, det går att köpa höns närmare än i Väse men nu råkade jag se små fina kycklingar där och vi gjorde upp om att jag skulle åka dit och köpa dem. Pga rådande omständigheter (maken gräver hål för plintar till altanen och barnen bara bråkar) så valde jag att ta med mig tre av dem på resan. Som en utflykt. 16-åringen fick följa med mest som mentalt stöd om de två minsta skulle gå i spinn.

Som alltid när jag kör bil genom vårt avlånga land blir jag så sugen på att upptäcka mer av vår natur och historia, det kryllar ju av det överallt. Jag är ju också överintresserad av loppisar och hantverk så jag har svårt att bara köra förbi utan att stanna. På väg till Örebro bestämdes att vi inte skulle stanna på McDonalds för det är för tråkigt, inte heller Big Burger eller vad det heter dög (jag föredrar annars det i dessa lägen) utan min veggounge sa att MAX hade bästa vegetariska alternativen. OK, jag köper det, jag vill INTE bråka. Men…..på vägen såg jag en snygg skylt, det stod Lekhyttan, kafé, kiosk….och sen hann jag inte läsa mer. Jag bad tonåringen googla. Jo då, det skulle ligga bara sex minuter från vägen. Då bestämde jag att det var DIT vi skulle åka efter att vi köpt kycklingar. Jag hoppades att det skulle bli lika trevligt (nästan helt galet pga tre knasiga barn den gången) som när vi fikade på förra hönsfärden till Sköldinge då vi stannade vid villa Fridhem för fikapaus.

Lille E fick hålla i och klappa en liten ullig vit kyckling. Jag har aldrig sett en så liten tidigare. Klart beroendeframkallande.

 

Vilka hus man kör förbi utanför storstan!

Vi kom till Väse och mötte upp kycklinguppföderskan. Hon hade på min begäran tagit med en nyföding…..herregud så söt! Jag måste börja föda upp kycklingar, man kan tydligen aldrig få nog av det sade hon. Jag förstår precis det! Barnen fick hålla och klappa, den vägde inte mer än handduken den låg i…..åååååå. Vi fick med oss tre lite äldre kycklingar hem som vi vet är honor. En maran och två som nog är en korsning av Maran och Cream Legbar. det vankas pastellgröna och chokladbruna ägg till hösten. Och de slutar inte värpa under vintern! Strålande! De föddes i mars och är kanske 1,5 dm höga och lite skrajsna. Så nu har vi sex höns totalt  varav två renrasiga Brahma. Det bästa är att alla verkar gilla höns, grannarna med vänner och barn kommer och går här på tomten. Så kanske, kanske om jag sköter detta rätt kan vi få till en tupp så småningom…….DET vore drömmen!

                                   Så vackra hus!

Men tillbaka till utflykten. Jag får sådan lust varje gång jag ser ett fornsvenskt namn och en skylt med kringla att bromsa in och gå där bland runstenar och slott, lära mig om vår historia och kanske….köpa något av någon lokal producent.

Om jag varit ensam i bilen och inte hade haft någon annan i världen att ta hänsyn till (samt obegränsat med pengar) skulle jag åka på en roadtripp rakt ut bara och stanna vid allt som verkade intressant. Förra sommaren tvingade jag hela familjen till Linnés Hammarby. Trots att det var stängt var det en underbar upplevelse och vi ska försöka få till ett liknande staket vad det lider. Jag tänkte på det just idag. Jag har lust att såga känner jag…..

Vid parkeringen såg vi fåglar igen, Guldorre tydligen, visste inte ens att sådana fanns, helt otroliga färger! Notera Tylla som vanligt i aftonklänning även på lantutflykt. Jackor är för mesar!
Ännu fler orrar och en hel djurpark faktiskt!

 

På hemvägen stannade vi alltså i Lekhyttan, Hallagården närmare bestämt. Det första man ser är en guldorre med fru! Och en massa underbara hus från 16-1700-tal. På cafédörrens vägg satt en stor bild med GARN!

Jag kände på alla garner och på tvåändsstickade eller nålbundna vantar och sedan fick barnen beställa. Jag och A tog foccacia med mozzarella och ogräs(?) men A hävdade bestämt att det var vårsallad. Gott var det iallafall. De små valde varsin fralla, en med och en utan smör…inte så kräsna. de fick sedan varsin bulle och kakor. Kursbärsläsk tog jag och så kaffe på det. Till kaffet hade jag tittat ut en mandelkaka och A tog en hallonkaka. Båda var goda men mandelkakan var GUDOMLIG!

Gammalt lusthus tror jag med underbar omålat dörrpar!

Jag kikade ner i butiken efter ”lunchen” och handlade en kommande babypresent (jag är så förutseende) samt tre härvor med gråmelerat garn, handspunnet av Gotlandsfår. det roliga med det var att det kom från Vallentuna så resten ska jag åka själv och köpa på plats. Det är min kompis S som är gudabenådad stickerska som lovat sticka en kofta till mig , vi gjorde ett litet byte för en tid sedan men jag har inte hittat vare sig rätt garn eller modell. På vägen hem i bilen lossnade det emellertid och nu vet jag exakt vad jag önskar nig!

På Hallagården har de B&B. Jag var så imponerad av deras gästfrihet, de vackra omgivningarna och känslan av att allt var möjligt att jag började fundera på en lite semester där….jag sålde in det lite försiktigt både till maken och några av de äldre barnen…vi får se om jag får ihop det. Jag vill nämligen göra saker IHOP med barnen under ordnade former (DVS någon annan som basar) och så tycker jag om att visa dem något annat än mainstream. Jag älskar ju Säterglämtan och har tidigare tänkt checka in oss där men det är så attans dyrt och jag tänkte att detta var både lite mer ”easy going” och närmare…..nåväl, om ni läser detta mina kära barn och maken. Tänk ull, trä, Morakniv och slända så får ni ett hum om vad jag planerar. Man kan få mountainbikea också på en led….och så lagar jag middag åt er (eller så går ni till MAX!).

Här är de tre nykomlingarna. Smulan, Garbo (igen) och Franks skulle först heta Sixten som den som dog och den som ersatte henne men nu får jag höra att den ska vara namnlös….jag kallar den Chanel då, Chloe var för svårt för barnen.

Nu ska jag njuta av att få ligga i sängen med maken som lagt alla tre små helt på egen hand, han är helt makalös när han sätter den sidan till. Vi sparade in många timmar idag!

Gårdsplanen, vi åt inne för det var lite blåsigt idag!
Golplank lika breda som träd.
Där satt vi och fikade och njöt. (Jag rände runt och fotade också såklart!). Tur att A var med och höll ställningarna!
Mer bilder…
Nu när A klippt sig tar jag miste på mig och henne på bild ibland….
Den här satt på väggen och viss konst var till salu, men jag har köpförbud….till nästa lördag. Men jag ska inte äta EN enda godisbit i hela maj har jag tänkt ut…..
Ser ni den längst till vänster, den är nog klippt. Jag älskar att klippa mönster….och spinna tror jag!
I mitt supermoderna hus sitter jag och njuter av kvällssolen, man jag skulle inte ha något emot ett gammalt torp, eller slott heller för den delen.
Edgar bär sin Smulan. Kolla smulan för övrigt….
Lite avvaktande till en början men de höll ihop de tre små under värmelampan.
Hoppas de smälter in i gruppen snabbt och att Fiffi snart värper igen för nu har vi sex hönor men bara en som lägger ägg….
Tylla drog iväg med äldsta syrran!
Tre vackra härvor köpte jag, det var alla som fanns. Jag lade dem vid min sida i bilen. Lagom till vi kom fram hade Tylla löst upp dem så fint….

Glada vappen på er!

Jag får så mycket energi av att röra på mig och se nya saker. Nu känner jag att jag vill blir reseskribent. Jag vill vara en kulturtantsreseskribent och besöka alla små hantveksställen med hembakat och alpackakaniner i hela landet och tipsa om bästa spinnrocken eller vadmalen….tror ni inte DET är framtiden???? Anna på vift i hantverkssverige…..typ. Eller slöjdroad trip….

2 svar på “Dagsutflykt i Mälardalen

  1. Tänk att ni åkte till Väse i Värmland för att köpa höns! Hur kan det komma sig? Från Väse kom dotterns förste pojkvän, en bondson som nu går fjärde året på läkarutbildningen i Uppsala. Vi som suckar över att vi har 30 mil till vår stuga och så drar ni iväg tvärs över landet för att köpa några höns, Det kallar jag utflykt och rejäla tag! Ni var faktiskt bara 4 mil från vår stuga när ni var på plats ?

    1. Hej Boel!
      Ja, varför far man tre timmar i vardera riktning för att hämta tre kycklingar som man kunde fått tag på där man bor…? Dels gillar jag att resa, och jag gör det ju så sällan så en biltur är näst bäst. Sen behövde maken gräva en massa hål för att vi någon gång ska få varannan klar och med alla barn som ränner runt och gör otyg är det ganska svårt faktiskt. Att istället spänna fast dem i bilen lugnar ner saker lite. Och så har jag alltid en liten…plan. Som att hitta något mysigt ställe att fika på. Jag tycker att den här utflykten var extra lyckad eftersom jag nu ska få går på spinnkurs och hittat en kvinna i närheten av mig som ska göra garn till min efterlängtade kofta!!!
      A

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen