Avslag – blödning efter förlossning

IMG_5998
Sötaste L-E kom med dessa blomster igår. VA!!!! Vilken granne!!! Nu behöver jag bara oroa mig för att mina monster ska välta den och krossa loppisvasen som jag älskar.

Ett inlägg på FB som jag av någon oklar anledning blev uppmärksammad på handlade om avslag. Jag skrev om det för något år sedan om jag inte minns fel i ett inlägg som hette Allt du inte vill veta om din graviditet och lite till

Jag blev mycket förvånad att människor fortfarande inte har läst detta så att alla frågetecken rätats ut. För få människor läser uppenbarligen min blogg. Det måste ändras. Men för er nytillkomna som har den goda smaken att läsa här kommer en kortkort rekapitulering. Och har ni folk i er närhet som är gravida och ska föda snart, säg åt dem att genast börja följa mig!

Avslag, det är den sårvätska som rinner från livmodern post partus (efter förlossning). Tänk er att livmodern är en ballong. På ballongens INSIDA fäster placentan (moderkakan). När barnet kommit ut ska även moderkakan lossna, den behövs ju inte längre då barnet nu andas och ska äta via munnen och inte via navelsträngen. Placentan lossnar efter en stund och i detta ögonblick börjar livmodern dra ihop sig. Det är nödvändigt för att den ska läka ihop. Det är alltså ett öppet sår där inne i livmodern, lika stor som moderkakan såklart! Inte undra på att det kan ta några veckor för den att läka ihop! Det är pga detta öppna sår som man ska undvika att bada och ha oskyddat sex innan det slutat vätska, det är en öppen port in i kroppen. Är ni med?

Det är väldigt märkligt att inte alla kvinnor som går på MVC/BVC får en liten blänkare om detta. Jag tänker mer och mer på att en kurs i basal mänsklig biologi vore på sin plats i grundskolan. Ibland blir man mycket förvånad som läkare när man måste förklara hur kroppen är ihopsytt….

Nu vet ni iallafall, har ni mer invecklade frågor om detta, skriv i kommentarsfältet. Pust, nu slipper jag tänka på detta mer hoppas jag, avslag är sååååååå 2013…;)

FullSizeRender-6
Den här kvinnan alltså. Så stilig, hon ska snart bli ett broderi här hemma….måste bara samla kraft! Tack Joanna för bilden! Följ henne på Instagram för att se mer fina bilder! @joannagrubbstrom

Tjing!

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen