Manshat

I två dagar har jag tänkt att skriva något om den här manshatarrörelsen….med risk för att bli uthängd som kvinnohatare…varför jag hållit mig ifrån att skriva. Nej det var lögn. Jag har varit för trött för att skriva men tröttheten har dämpat min värsta ilska, det är bra i sociala mediesammanhang.

En musikfestival som exkluderar män…..lite som en mansklubb fast för kvinnor…eller? Jag nat att detta springer ur tafsandet, frotterandet och övergreppen på senare tid. Men att sära MER på mönniskor av skilda slag är väl kontraproduktivt tänker jag…och då måste man ju ordna musikfestivaler för bara män också….och för män som inte gillar andra män som tafsar på dem och för folk i samma åldersgrupper så ingen ger sig på en minderårig…..osv osv. Kanske man får ha festival i grupper om tre till fyra likasinnade? Så tryggt och bra!

En våldtäkt på en liten flicka och en person skriver i tidningen att hon pga detta hatar alla män….och så har vi Arbogakvinnan…

Att generalisera är sällan bra. Jag tänker stt man är trång då, lider av hjärnbrist liksom. Men visst, det är lite så vi är programmerade. Att gilla vår egen sort och vara rädda för andra. Men bara för att en del män gör fruktansvärda saker mot  kvinnor (fast oftast mot andra män och ibland barn av olika kön) behöver man ju inte hata alla män…eller? Människor är individer.

Jag tycker inte illa om så många människor. Det finns kanske tre jag inte står ut med av olika skäl och som jag då helst undviker men hat..det är en så låg känsla.

Det verkar vara lite modernt att hata män. Lite coolt nästan bland yngre kvinnor. Det gör mig orolig för mina små pojkar. De är världens gulligaste nämligen. Och de älskar tjejer.

Att vuxna kvinnor går omkring och säger att de hatar alla män är ju befängt. Hatar de min pappa, farbror, svärfar, make och i framtiden mina söner bara för att de har snopp?!?

Hata gärna folk du har något otalt med och håll det för dig själv. Jag dömer människor efter deras handlingar och tar deras bakgrund och psykosociala miljö i beaktande för att försöka förstå dem och deras situation. Utan den dimensionen blir världen så väldigt platt och enfaldig.

#hataintemänduintekänner

 

17-08-06

Hej igen! Pga kommentarer som inkommit ville jag ta tillfället i akt här att svara så alla ser…OK?

Nu har jag läst på om festivalen i Falkenberg, den mansfria, och jag ändrar mig inte utan känner mig styrkt i att vi inte ska ha detta i kommunal regi. Om problemet är att kvinnors säkerhet i offentliga sammanhang är hotad är det SÄKERHETEN som ska förbättras. Könsseparatism är inte vägen framåt/lösningen. Jag tycker tvärtom att det ger en vibb av länder och kulturer där man kvinnans bästa för ögonen ser till att skyla dem eller hålla dem i hemmen… Jag är övertygad om att det förhindrar att vi utvecklas i positiv riktning. Det vill säga blir mer jämställda.

Alla i panelen i P1 nu på morgonen var rörande överens om detta (se länk nedan där man också kan höra lite om Anders Borgs förehavanden…). Man kan såklart i egen regi anordna hur mycket kvinno- män- barn osv festivaler man vill. Superbra om man vill gå på konsert med bara sin egen sort!

Sen kommentarer om hur mitt eget liv och erfarenheter ser ut….jag bloggar ju utifrån mitt perspektiv på livet och lär mig av egna erfarenheter/studier/läsning och ffa lyssning på nyheter mm. Jag är uppvuxen i en tid där detta med gruppövergrepp av kvinnor på allmän plats ej förekom (kanske utan min kännedom men allt tyder ju på att detta är en kulturell företeelse som är ny i Europa, här får ni gärna rätta mig om jag har fel!) Jag kan på allvar säga att jag INTE känt mig diskriminerad som kvinna förrän jag som mamma sökte arbete som AT-läkare och fick märkliga frågor om barnpassning och min förmåga att arbeta natt….Jag kanske blivit diskriminerad utan att jag vet om det? Allt är möjligt! Jag är INTE okunnig om att män tjänar bättre än kvinnor eller att kvinnor drar det tyngsta lasset i hemmen och sjukskrivs mer än män efter att deras andra barn föds. Jag är verkligen emot ojämlikhet mellan könen och det har jag återkommit till åtskilliga gånger i bloggen i olika sammanhang. Min personliga kamp för att få hjälp här hemma är väl ett tydligt bevis på att jag kämpar mot normen jag med och deslegitimerar väl inte att jag är emot separatism i det offentliga rummet? Min egen mans oförmåga att plocka upp sina saker gör inte att jag blir förbannad på grannens man per automatik.

 

Man kan mycket väl hata att kvinnor behandlas illa av vissa män. Man kan hata en hel massa företeelser det jag ogillar att man uttrycker sig generellt. Det är individer som utför handlingar, ibland i grupp. DET ska vi adressera. Detta är inte ett problem som är generellt för ALLA män även om vår historia är kantad av att män haft övertaget i alla sammanhang i samhället. Redan Birger Jarl såg till att instifta Kvinnofriden 1280. Vi håller ju fortfarande på att arbeta med detta och den kampen kanske aldrig tar slut? Vi är i ett underläge rent biologiskt då vi som grupp är både mindre, har en annan hormonell uppsättning (dvs mindre testosteron som gör att man agerar mer våldsamt) samt inte i samma utsträckning anammar programmet Fight or Flight i farliga situationer utan istället kanske väljer ”spela död”-programmet. Något som våra domstolar kanske skulle uppmärksammas lite mer på då de dömer ut straff för våldtäkt. För er som inte vet vad det innebär är det helt kort att man i en situation av fara snabbt bedömer om man har en chans att komma undan levande eller ej och om svaret är NEJ så kommer man inte göra motstånd. Vilket nog är anledningen till att man kan bli våldtagen utan att ropa på hjälp osv osv. Här skulle rättsväsendet uppdatera sig lite!

Godmorgon, världen! P1

1/10 av sexualförbrytare är kvinnor….

 

Ja, jag hoppas min förklaring gör det tydligare vad jag menar….;)

7 Comments

 1. Annika

  Jättemånga likes på det här inlägget!

  Jag har följt dig i rätt så många månader redan, men aldrig kommit mig för att kommentera.

  Jag gillar dina inlägg, du skriver så vettigt och igenkännande och med massor av humor. Jag bara älskar dina långa inlägg, dem avnjuter tillsammans med en stor kopp kaffe 🙂

  Nu väntar jag med spänning på din bok!

  • annavoltaire

   Men TACK! Vad roligt när man får sådana kommentarer! Såklart att du gillar det jag skrivit men kanske särskilt att du gillar mina lååååånga inlägg för många tycker att jag ska skriva kortare…lite mer mainstream. Och DET är ju som du nog vet inte MIN grej!!
   Skönt med också med ett gilla i den här höjljudda och känslostyrda debatten där vi som inte hatar män får huka oss…;)

   Varm kram från mig till dig!
   Anna

 2. Fast va? Att ha en festival som tjejer lan gå på utan att riskera att bli antastade är väl fantastiskt?! Varför ens som man bli kränkt av det? Jag vet suuupermånga män som tycker precis så också o inte alls känner sig ”utanför”. Klart man förstår att kvinnor inte orkar med att vara rädda för övergrepp bara för att de vill göra nåt kul!
  Och ”alla män”?! Asså, det handlar ju om en machonorm som förstör för män OCH kvinnor. Något skevt är det ju såklart när så extremt stor del av alla brott, övergrepp, våldtäkter sker av just män.
  Argumentet arbogakvinnan? Det äe ju bara undantaget som bekräftar regeln!

  Och att som ung tjej bli utsatt för övergreppp o sedan känna ett hat mot potentiella hot känns inte alls konstigt tycker jag.

  Jag är TOTALT för en mansfri festival! Tänk att få gå på festival utan att oroa sig för en hand mellan benen eller nåt ännu värre.
  Det är inte kvinnors fel att en mansfri festival behövs!!

 3. Krusa

  Jag gillar också din blogg, men håller inte alltid med i dina åsikter. Och nu tyckte jag att din analysförmåga visade vissa brister i det här inlägget. Manshat är inte på individuell nivå så dina söner behöver inte oroa sig (as if they did).

  Manshat relaterar mer till att män som population begår övergrepp och även rätt ”vanliga” män tar ofta plats utan att någonsin tänka på att visa hänsyn, för det får/behöver dom inte lära sig i den här machokulturen. Det är männens handlingar som avskys. Det tror jag de flesta kvinnor kan skriva under på. Verkar i alla fall så när du klagar på din egen mans bristande hänsyn i somliga inlägg.

 4. Krusa

  Hej igen,
  och tack för ett mycket mer nyanserat svar på kommentarer.
  Min teori är att man inte ser det systematiska förtrycket förrän man nått långt i sitt liv. Som ett ynka exempel; Inte förrän jag själv hade stigit högt i graderna inom det område jag jobbar i, började jag märka att det som männen sade på möten var alltid mycket mer viktigt än vad (de få) kvinnorna sade. Trots att ofta kvinnorna var först med att föra fram de synpunkter som männen sedan ”tog äran av”. Fram tills jag var långt över 30 trodde jag att bara man jobbar hårt så får man samma respekt som alla andra. Meddelande från framtiden till dig som är ganska tidig i hierarkin; det får man inte! Inte som det ser ut idag. Men vi jobbar vidare, precis som du säger. Det är där det blir SÅ viktigt att stötta sina medsystrar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *