Sportlovsspaningar

Goooood morgon alla skidsportsugna! 28 minusgrader i dalen, det är köldrekord här. Tårna kommer inte tacka dig idag. Jag brukar lyssna på väderrapporter och förvånas ständigt över att folk trots att de vet att det kan bli 55 grader kallt faktiskt bor kvar på ställen som Vuoggatjålme, Laxbäcken osv. Jag tycker minus tio grader räcker gott och väl för att känna mig som en viking. Nu när jag sitter inomhus och fryser och förbannar det faktum att jag betalat 3000kr för att få vara och åka skidor just idag….då längtar jag till Italien där små citroner växer….

När jag var mindre (vuxen) fick jag alltid höra av min far att skidåkning i fjällen var helt galet. Mest för att det var så otroligt mycket dyrare än att åka till alperna och därtill fick man inte ens se alperna eller prata utrikiska (läs dricka alkoholhaltiga drycker i värmestugan). Jag har sedan jag blev vuxen varit i fjällen kanske 3-4 gånger. Förta repan i Funäsdalen på asdyrt pensionat och nu i Duved i rimligt dyr stuga. Jag har däremot retat mig på priserna i Skistars liftar. Gränsen för att betala vuxenbiljett i liftsystemet som mina barn inte alls använder då de just lärt sig skida, är sju år. SJU! Det betyder m.a.o. att vi betalar för fem vuxna här utan att knappt röra oss från barnbacken och mestadels går hem strax efter lunch pga temperaturen som ligger kring 16-17 minus i backen på förmiddagen. Om man ändå kunde köpa klippkort, bestämma vilka liftar man vill frekventera eller kanske välja att bara åka i Duved och inte betala för hela liftsystemet? Jag blir faktiskt arg för det är så otroligt segregerande detta.

Jag har jättekul här men funderar lite över detta med vintersport…..ett par vänner delar stuga med 14 andra vänner hyr ett hus för 44000kr en bit bort och jag hörde igår om ett hus för 15 på 89000 för fem dagar….

Jag kokar ned det hela till statusjakt och girighet, som alltid. I min värld åker man skidor för att det är så satans kul att ösa på i fartställning från halva backen och sen göra värsta stoppsladden på slutet. helst ska jag inte frysa häcken av mig på kuppen. Jag är egentligen en påsklovsåkare, det ska vara varm, lite smörjet och plaskigt i backen gör ingenting. Den här stressen som 28 minusgrader ger mig gör att jag nog undviker svenska fjällen nästa år hur vacker det än kan vara och trevligt att man förstår språket.

En vän konstaterade på fb att hon trots avsaknad av skidkärlek hade snappat upp att oversize spegelglas gogles var senaste modet. Och så är det. När jag var ung hade man fått droga mig ordentligt för att visa mig i sådana skidbrillor och HJÄLM!!!! Ryggplatta?!? I don´t think so.

Men jag konstaterar att materialtätheten i den här sporten/fritidsaktiviteten slår det mesta. Carvingstrumpan är ett tecken på det.

Vår vän här har just sådana carvingstrumpor. Till hans försvar kan jag säga att han faktiskt bara ämnade köpa varma strumpor och inte sökte fotvärmare som stärkte hans carvingkapacitet specifikt. Allt man köper som har med skidor att göra kostar mycket pengar. Men såklart kan man åka i Stadiums eget märke eller liknande och billigaste av varje sort. man kan ju också låta bli jättestora brillor och göra som jag alltid gjorde tidigare, åka i solglasögon. Men då såg jag ut som en ”mupp” enligt en dotter och då vägrade hon åka med mig.

Skidmaterialstillverkarna har lyckats, även i backen ska det avgöras vem som är hetast. Skistar har monopol på vissa orter och vi följer villigt efter…..

Jag ska i lugnt skede sätta mig och räkna på skidkostnaden här jämfört med en vecka i Val Gardena för dit längtar jag ständigt. Dorfgastein kan jag också tänka mig. Jag tar med mig sällskapet då för det har gjort den här vistelsen så mycket roligare för alla (hoppas de håller med). Nu är det dags för tomtegröt och att bevaka termometern. Vår bil startar nämligen inte över minus 25 så här sitter vi…och fryser om fötterna pga dåligt isolerad ytterdörr (jag har rullat ihop en matta och lagt i springan men det hjälper liksom inte vid de här temperaturerna).

Tjing!

Här ligger vi. Eller vi och vi, jag, maken och Edgar sover i vardagsrummet. Kylen surrar, värmefläkten surrar och det liksom knarrar i hela huset. Förutom att själva bäddsoffan gnisslar.
Nattåkning för de mest hängivna och köldtåliga för att inte säga dödsföraktande skidåkarna.
Här är jag i lånta fjädrar. Detta hade jag inte burit annat än över min döda kropp senast jag skidade men vindarna vänder och för att få barnen att ha hjälm måste man offra sig lite. Och knoppen är ju toppen att ha liksom. brillorna….vi är nte överens men de hjälper mot kylan det kan man inte förneka.
Vägen från Duved till Åre är väldigt vacker nattetid, Och dagtid!

Ett svar på “Sportlovsspaningar

  1. Vi var sjukt imponerade över att vi i Romme nu på sportlovet inte behövde betala en krona för vår sjuåring i backarna. Han åker mycket mer och snabbare än vad jag (mamman) gör, åker röda backar utan problem. Så trots att man lägger mycket pengar på två vuxna och en nioåring var sjuåringen billig i drift och det kommer bli tungt nästa år när han kostar mer.

Kommentarer är stängda.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen