Varats olidliga lätthet (eller för all del tyngd)

Däckbytartider. När jag ser detta blir jag glad. För jag hörde nyss något om nudging…det var lite oklart om detta är så effektivt som man trott men jag väljer att tro på det. Att det ska vara lätt att göra rätt. I den tankekedjan ingår att om någon börjar ställa en kaffekopp på diskbänkern istället för att ställa den i diskmaskinen så kommer nästföljande kaffedrickare att också ställa sin kopp där och så är snart hela cirkusen igång. Detta har jag försökt anföra här hemma med låt säga MISERABELT resultat. Inga gröna fotsteg i världen verkar kunna ändra på somliga….

Halloween, denna för mig lätt obegripliga högtid. Jag kämpar med att förstå behovet av monstermasker för femåringar blandat med stålmannendräkter, kokt spagetti och godis som både ser äckligt ut och smakar i enlighet med det….Jag är mer för DÖDEN på riktigt. Alltså Dia de los muertos. Som i Mexico t.ex eller så som vi tidigare firat. För att hedra de döda. Och idag hoppas jag att jag ska hinna förbi mina högt älskade och mycket saknade morföräldrars grav. Ljusen är inköpta men jag känner att jag borde gjort mer än att köpa två ljus för 99kr på plantagen…verkligen, jag borde ha hunnit mer. Jag har också stor ångest inför min sjuke farbrors situation. Jag har försökt vara behjälplig. Gått med på läkarbesök, ringt hans husläkare och distriktssjuksköterska, läst journaler och försökt sätta mig in i alla olika scenarier. Inte lätt för någon med fokus på hjärnan att försöka minnas och uppdatera sig om övre gastrokirurgi, onkologi och endokrinologi på en och samma gång. Men lärorikt.

 

Kolla in dödskallen över fönstret. Jag såg den när jag åt lunch häromdagen. Den är skrämmande och verklig och nödvändig. Jag älskar den där kyrkan, ateist som jag är. Den spelar fina melodier dagligen med kända psalmer och jag blir lugn, vem hade kunnat tro det??? Vacker kyrka, ta er tid att besöka den om du är på Tom Tits eller har vägarna förbi Södertälje centrum. Kanske jag går IN i den någon lunch också. Det finns så mycket vackert i den stan. Nu när jag blåser upp bilden här ser jag Femur också, multipla t o m. Femur = lårbenet. Det är kryssen. Så härligt morbid skulptör där! Kan ni se fler skelettdelar? Är det fikusar eller testiklar i girlanden t.ex?

 

Jag vet inte vem som är konstnären bakom detta men det kryllar av dem hemma….barnen gillar iallafall detta läskiga.

 

Här står jag framför KTH Campus vid min nuvarande arbetsplats. Den är så fin, trappan är fin, avloppsbrunnarna likaså och SITTBÄNKARNA! Jag planerar ju nu (och sträcker en trädgårdsserie från BBC så trädgård upptar mycket av min tid just nu). Älsklingskofta med tillhörande halsduk från Anna Holtblad som jag köpte på 70% REA förra året. Såg just ett program om hennes och sambon (maken?) Thomas Sandells 13kvm sommarhus i skärgården….längtar till enkelhet, avskalning och så vidare. Se Hemma hos arkitekten på Svtplay.

Jag arbetar nu på en neuropsykiatrisk enhet. Där går människor med ADHD, Asperger, ADD osv och så utreds om de har något av dessa tillstånd. Jag känner mig JÄTTEDÅLIG på detta. Jag pratade med en ST-kollega som är klar specialist vilken dag som helst och hon hade just sluta drömma mardrömmar om att någon skulle komma på att hon inte kunde NÅGOT OM NÅGOT….inatt drömde jag att jag blivit avskedad pga inkompetens från ett jobb som sekreterare…..Jag LÄNGTAR efter kursen i psykofarmakologi jag ska gå om tre veckor. Jag vill KUNNA allt om de olika medicinerna, duration, om det är desxamfetamin, lisdexamfetamin, amfetamin och hur lång halveringstid och beredningsform som finns…..och nu snackar vi bara ETT av de olika preparaten jag har att hantera utöver antidepressiva, sömnmedel, ångestdämpande, rogivande, antipsykotiska och då i kombination med alla övriga läkemedel en person kan ha som till exempel har hypotyreos, hypertoni eller diabetes. Detta för att nämna ett litet fåtal av vanligt förekommande sjukdomar. Mitt område känns stundtals helt överväldigande och fullkomligt omöjligt att överblicka, förstå och hantera. Förvånansvärt ofta går det dock bra. Människan alltså, vilken manick!

Här två prylar jag fick från chefen för att patienterna ska kunna fingra på under samtalen så de håller fokus. ”Masken” är mest uppskattad…Bender heter den och finns hos Varsam att beställa 21 kronor. En kille tyckte att det var en perfekt julklapp till honom. Hoppas han får en av någon!

 

Jag var ju på bröllop, en av närmaste vännerna (som jag aldrig hinner träffa) gifte sig med mannen i sitt liv sedan drygt 21 år. Det gav tillfälle för mig att sy upp en kappa. Tyget köpte jag för häpnadsväckande 10 årsedan…det säger något om hur fort tiden går. Hon var fantastiskt duktig och jag tänkte att alla mina tyger jag hamstrat nu ska få hamna under hennes kompetenta händer. Här ligger några och värmer hyllan….

På väg till jobbet funderade jag på hur mina olika tyger ska behandlas. Jag vill ha klassiska kläder som jag kan kombinera med det jag redan har eftersom jag har massor med kläder och i princip ALDRIG slänger något då jag fortsätter att använda dem….Det blev en lång lista…

Det var ju det där med trädgård/ekonomi och drömmar. Jag har ju skrivit tidigare om att man ska passa på att handla NU när det är 50-70% rea i handelsträdgårdarna. Jag har gjort tre större inköp den här hösten för kanske 2500kr sammanlagt. MYCKET växter blev det. Jag väljer med omsorg och känner att jag ”räddar” dessa plantor från en säker dör….jisses alltså vad jag är blödig. Ser ni blåbärsbuskarna? De som skimrar i blårött. Sen den rödstammade kornellen. Det kommer bli så fint tror (hoppas jag) och idag ska maken få bygga en avlång träkruka att ha dem i. Jord måste nog inhandlas IGEN. Och sen bokashi på det.

Sparris, kronärtskocka, knasig rödstammad växt med svarta giftiga bär(!!) och en hel massa till.

För att blidka maken köpte jag ett träd till honom. Han saknar våra fantastiska japanska fyra meter höga körsbär från förra huset. Så jag planterade ett till honom. Jag gillar annars inte växter man ej kan få mat av, eller dryck men ibland måste ögonfägnad vara nog för att berättiga ett träd. De ÄR vackra men så kort….Bilden tagen på Gustavshill här ute på öarna

I min egen trädgård frodas fortfarande solrosorna. Helt obegripligt hur de får näring nog i grusgången faktiskt. Sådan växtkraft! Gallergrejerna är för att skydda vårlökarna från hönsen. Inte snyggt men nödvändigt.

Jag nämnde bokashi. Jag har börjat med det sedan slutet av september och vet ni, ALDRIG har kompostering varit så KUL!! Ni måste testa! Vi har nu halverat sopmängden och visst, hönorna får lite mindre lyxkäk man jag tänker att det kommer kompenseras för när jag börjar odla så det knakar snart med hjälp av supernäringsrik jord! Vi behöver egentligen tre hinkar men jag köpte en vanlig med lock och när den är full är den första svarta klar för att ta ut så det går runt lite så…

Jag och ”Tylls”. Sötnöt. Jag vill ge henne krumelurpiller nu, känner att tiden rinner, nej forsar iväg nu och att jag inte hinner med.

Här är jag igen, i Västerås denna gång i härligt väder. På ett sätt känns det som om hösten kom där i slutet av oktober. Den här gången i andra favoritkoftan som min vän S stickat av handspunnet garn (hon kallade den helveteskoftan).

 

Sen kan jag inte låta bli att kommentera onsdagens nyhetsrubriker….Karavan från Sydamerika mot USAs gräns…herregud. Jag anar det värsta. Trump får ett vattenfall på sin kvarn, han mobiliserar 15000man(?) mot gränsen och vad fan ska de göra? Skjuta mot barnfamiljer????

Specialistsjuksköterskor kommer tillbaka färdigutbildade och får då samma lön som innan och samma arbetsuppgifter?!? Är arbetsgivaren på allvar dum i huvudet?

Blindtarmens borttagande skyddar mot Parkinson…jahaja. tarmen är kanske svaret på allt?

Det var väl allt…..

 

Vi hörs!

A

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.