Straffrabatt

Jag vaknade samtidigt med maken och vår rutin (ffa makens) är att kolla de senaste nyheterna och allt som oftast handlar det om något illdåd. Imorse var det en trafikolycka där tredje man skadats. En ökänd kriminell hade blivit jagad av polisen i en stulen bil. Det är hans specialitet tydligen, att sno och sälja vidare dyra lyxåk. Men innan han säljer dem kör han som ett jehu med livet (sitt eget och andras) som insats. Nu har en person DÖTT. Han kommer åka dit, igen, och få straffrabatt pga låg ålder, IGEN, och låsas in ett tag för grov vårdslöshet i trafik om han bli fälld och rätten accepterar åklagarens förslag. Där är vi inte ännu.

Först måste jag bara från djupet av mitt hjärta beklaga sorgen till de närmast berörda av denna onödiga olycka.

Sen måste jag skrika rakt ut att det är helt för jävligt att personer med detta beteende får gå lösa. Uppenbart har han varit grovt kriminell länge, minst fyra år av vad tidningarna skriver och sannolikt innan dess (men då spekulerar jag. Jag tror emellertid att han börjat som de flesta andra, innan tonåren…..) Jag fattar INTE varför unga ska få rabatt på sina brott. jag tycker tvärt om att det är en förgrovande omständighet att man börjar stjäla och bete sig tidigt. Han borde inte ha fått komma ut tidigare. Unga som begår brott har generellt lättare att ta sitt eventuella förnuft till fånga om påföljd kommer snabbt och kännbart. Och om man gång på gång på gång återfallet känns det rimligt att staten tar sitt ansvar gentemot befolkningen och låser in oförbätterliga medborgare. Faktiskt. Hårt mot hårt och det handlar inte om att utkräva hämnd utan mer skydda oss andra. Jag tror inte heller dessa personer mår bra av att härja hej vilt. de behöver skyddas från sig själva och man behöver kanske inte slänga bort nyckeln för evigt men gott och väl tills de värsta fasonerna avtagit. Hjärnor mognar till exempel inte förrän de är minst 20 år. Alltså kunde han ha suttit inne längre än han tidigare gjort och kanske vi hade kunnat rädda ett liv. Och vad är ett liv värt…….ja det vet vi inte men måste jag välja hade jag valt att ha den nu döde mannen vid liv…..Så, nu har jag sagt det. Det kändes bra. Jag blir arg när rättsväsendet silar mygg och sväljer elefanter. En kille som försökte föra bort en 10-årig flicka bara några hundra meter härifrån fick häpnadsväckande FYRA månader!!!! Nu sparkade tjejen, skrek och hade sinnesnärvaro nog att öppna dörren och rädda sig ut. Man undrar vad som hade hänt om hon INTE gjort det. Jag tänkte när jag hörde detta att han borde fått livstid bara för att han tänkt göra detta och faktiskt agerade. Det var en hårsmån ifrån att något mycket mycket värre hade hänt och då kanske vi aldrig ens vetat vad som hände tjejen. När det kommer till barn som brottsoffer har jag en snudd på medeltida syn på straffsatsen. Människor som förgriper sig på barn är också erkänt omöjliga att rehabilitera. Så, i min värld skulle de gärna få leva upp sina liv inlåsta på ett bra ställe med gott om sysselsättning som inte innefattade möjligheter till just deras frestelser.

Nu ska jag ta hand om lilla familjen. Ett roligare inlägg väntas imorgon!

Tjing!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen