Titta tillbaka och framåt

Den här bilden tycker jag så mycket om, den är av Moa Dahlgren. Den ska illustrera en Valborgseld. Den finns i outgivna bok. Jag har varit väldigt rött på den boken ett tag men nu börjar jag tycka om den igen. Faktum är att jag nog skulle kunna tänka mig att ge ut den själv men några smärta justeringar och uppdateringar…..Bara för bildernas skull om inte annat!

 

Jag har tyvärr inte lyckats skaka av mig bihåleinflammationen, det var en väldigt seg infektion detta. Men idag är maken och en 18-årig dotter här så det flyter på rätt bra. Vi har bytt några glas som blev fel i julklapp (Mamma skulle köpa några Essence vattenglas men det blev Kartio…i tre olika färger….men Iittala var rätt iallafall;), sen handlade vi mat, utnyttjade en bonus från Bauhaus som annars brann inne och vi gjorde allt detta med alla tre med oss i bilen och det gick hur bra som helst plötsligt! Vi gladde oss oerhört över att inte stå i kön till Systembolaget i Bromma Blocks för den måste ha varit 30 m lång och fyra meter bred…och det är ingen liten butik. Jag undrar hur dåligt folk planerar egentligen. Kan man inte handla några dagar i förväg eller dricks allt som släpas hem upp? Nåväl, sådana problem har inte vi, vi dricker ju aldrig något och OM vi gör det är det oftast något vi köpt i Frankrike på semestern eller pappas vin. Väldigt mycket trevligare än att köa.

Mitt cheesecake recept håller än. Jag har gjort den i över 25 år nu tror jag…

Min uppgift till nyår är att göra efterrätt. Jag valde cheesecake för den gillar alla, tål att göras i förväg och det var ett tag sedan sist. Jag har redan gjort första lagret, resten gör jag imorgon. Man ska inte skynda om man inte måste. Jag har säkert delat detta recept tidigare men jag gör det igen trots att jag ogillar upprepningar. Så bra är det!

Facebook påminde mig om den här bilden. Lille söte Edgar som alltid gillat djur och ffa ÄGG! Han snodde ideligen ägg som han gullade med och var helt övertygad om skulle innehålla dinosaurier mm. Sötaste lilla ungen!

 

Spanarna tycker jag så mycket om att lyssna på och ibland har mina inlägg helt uppstått efter att ha lyssnat på dem. Just det här avsnittet innehåller tre av mina favoriter. Gedin, Everdahl och Norlén. Mycket av avsnittet handlar om komplicerade interpersonella relationer. Utöver att jag utnämnde Gedin till bäst klädd på Nobelfesten verkar vi vara otäckt lika bitvis. Hon och jag faller alltid för saker som är dömda att snabbt utgå ur sortimentet och har svårt att åka taxi utan att tala om EXAKT hur chauffören ska köra…..och då fasar man kanske förarlösa fordon….?

Och så den här bilden då. Så skön. Lyssna på Spanarna också, gårdagens avsnitt det var därifrån jag fick idén om den här bilden. Och jag som alltid gillat att vara social jag känner att jag blir mer och mer frånvänd världen. Jag är så fruktansvärt trött på idioter av olika slag. Jag vill liksom inte ha folk omkring mig eller ens tänka på hur mycket galet folk det finns. Och samtidigt som jag säger det så känns det som om jag har vänner långt bort som jag aldrig träffat. folk som man kommit i kontakt med via bloggen, instagram, Facebook osv. Så roligt på något konstigt sätt. Och jag följer @sommarblomster som jag verkligen gillar och känner mig väldigt lik i många avseenden. Sådant gör att man inte helt ger upp på världen…och så er då, mina läsare. Jag blir så glad när jag hör av er…..verkligen, TACK!

Ser ni?

HELT galet! Ärligt talat hade jag hellre varit utan champagne än att utsätta mig för en sådan kö.

Look no further – the ultimate recipe för chocolate balls

So, bored by illness I decided to make chocolate balls, a typical swedish fika treat. And I write in english because the world needs this!

Delish! On spanish porcelaine.

 

2,5 dl oat flakes

150 grams of  butter that has been out from the fridge until soft

2 tbsp chocolatedrink powder (O´boy for example)

1/2 dl catser sugar

1 tbsp cocoa powder

1/2 tbsp light muscovado canesugar

1 tbsp cold coffee

Stir all ingredients to a smooth dough. Roll into meatball size and roll in coconut flakes. Chill for approx. 30 min! Ready to serve!

Scribbling both in swedish and tigrina…(my sons friend tries to teach him…)

 

Sunshine in a bottle

Svärfar och svärmor bjöd på underbar cheesecake på söndagen. Massor med bär och sen kardemumma i kakan. urgott, som vanligt och sen fick vi grillad tonfisk!

Vi ställde som bekant in själva majstångsdansandet i år. Men vi tog igen det lite pö om pö under helgen. Kycklingarna kom ju på midsommar så vi har haft fullt upp med dem här. Dels för att de kräver ständig påtitt/matning/uppvätskning dels för att barnen mycket gärna vill kela med dem (och vi har en mästerkatt).

Så vackert vid havet men isande kallt var vattnet. Jag längtar med versaler till Medelhavet men det får vänta ytterligare ett år minst.

En vacker grönskimrande skalbagge landade i buketten på bordet.

Idag började makens semester, han har gjort det som krävs och lite till, hållit liv i barn och djur, handlat djurfoder och sen kom jag hem efter en ganska hektisk arbetsdag. Väldigt många patienter var ute i sista stund för att typgodkännas inför div semesterresor. Själv reser jag ingenstans i år. Men jag gör limoncello och blundar. Det som att förflytta sig tillCapri (där jag aldrig varit). Jag har övat på det där, att insupa varma hav och vackra stränder för att sedan kunna frammana bilderna inuti trots 12 grader och störtskurar.

Efter utflykten blev lilla T väldigt trött. Vi hann med att visa upp kycklingarna på övre Östermalm också minsann (ni tror väl inte att vi lämnar dem ensamma hemma när vi reser bort över dagen?). Tyvärr såg jag önskvärda saker kring hennes bostad och jag inser att jag borde blivit ICA-handlare och inte läkare för att stilla mina begär….

Riddarbageriets maränger i skylten….alltså, jag älskar maränger och nu MÅSTE jag veta hur man gör dem i färg!

På lunchen klarnade det upp och jag VET att jag inte ska handla något men lilla T har inga strumpor kvar och behöver lite tunnare kläder som inte är från slutet av 90-talet så jag gick till mitt stamställe….Åhléns. Jag kom ut lite fattigare eller faktiskt med 100kr minus trots lön men det beror på att det är jag som betalar alla räkningar. Sen får jag be om pengar. Inte superkul men så är det. Det som är bra med detta är att jag har stenkoll på våra kostnader. Och har väldigt lite pengar att röra mig med. Maken är mycket mer vardagssparsam. Frånsett det förbannade snusandet.

Vanligtvis dricker vi aldrig läsk här hemma (aldrig och aldrig, när det är fest så gör vi det). Vi fick med oss hem från barnens farfar och då såg jag detta. 6 portioner? Va? Jag ska inte dissa detta, jag vet inte vad jag har för åsikt här. Men jag har också noterat att cigarettförpackningar (stod i postkön på ICA idag) har läskiga bilder à la Indien på sig…för de som inte kan läsa? Jag trodde sådant hade motsatt effekt. Jag har för mig att jag hört det iallafall… Men kan ni tänka er portionsanvisningar på….Bregott? 100 anstrykningar, eller på bag in box? Tål att tänka på. Jag tycker spontant att 1,5 LITER coca-cola borde räcka till mer än sex personer….

Gerillakonst i Danderyd. Jag gillar det. När vi bodde i Hässelby var det katter, där vi bor nu älgar….fint.

FB påminner en en kort stund på morgonen om gamla ”poster”. Jag såg denna som jag tycker är orimligt kul….

Rea på Åhléns är det bästa jag vet. Tre par strumpor till Lillan. Hon tog på alla på en gång…..otippat.

Jag försökte hämta ut ett paket på vägen hem men fann dessa som jag letat efter. Grillbilar. Men de var mindre än jag trott och barnen var måttligt intresserade. Så mitt tips till Ahlgrens inför nästa säsong: UP SIZE!

Jag blötte pinnar och sen….

Grillade vi lite.

If life gives you LEMONS, make LIMONCELLO! Or orange juice and make everyone wonder wtf happened!

Jag har utlovat Limoncellorecept, ni har fått det förr men för nytillkomna läsare:

lika många citroner och dess saft som antal deciliter vodka och socker. Skala yttersta skalet av citronen. Häll allt på burk och låt dra. Skaka runt några gånger/dag och smaka av. Jag tror att mina stod två dygn.

Den här gången blev det på 5dl vodka, 5 dl socker, 5 citroner med skalet. Jag ska försöka få två av döttrarna i Spanien att ta med skolmogna citroner hem till mamma snart för det gör skillnad.

 

Kycklingarna är så underbara! Jag får sådan lust att föda upp fler, de är det sötaste som finns. Äter konstant gör de tyvärr så de kommer väl bli stora vilken sekund som helst men just nu njuter vi och maken som är djurens vän nummer ett lugnar dem på natten. Jag kallar honom i smyg för mannen som talar med kycklingar….schhhhhhh!

 

Gutår! En portion.

 

Edgar förklarar sin skräck för mig.

Min fisksoppa – repris

Jag blir då och då sugen på vitlöksbröd. Men det kan man ju inte äta till middag! Därför maskerar jag det hela med en enkel fisksoppa. Lite aioli kan man få med på kuppen också. Idag var en sådan dag. Är det riktigt slött och lyxigt dricker jag vitt vin till, eller för all del en slatt champagne!

Så här härligt kan det se ut! Duken är ett loppisfynd!

Ingredienser för 4-5 portioner

Sex portionsbitar lax och eller torsk

5 potatisar

1 gul lök

2 morötter

en vitlöksklyfta

1 burk krossade tomater

2,5 dl vatten

2 dl grädde

1,5 dl vitt vin

2 msk fiskfond

en msk tomatpuré

salt och peppar

 Gör så här:

Smält en klick smör i en ganska stor gryta. Hacka löken, skala och tärna potatisen. Skala och  hyvlad morötterna med potatisskalare. Fräs detta ihop med den krossade vitlöken i smöret. Häll på tomatkross, tomatpuré, vin, vatten och fonden. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Tärna fisken i lagom munsbitar. Häll i grädden, salta och peppra.

Annas Fisksoppa Bread

Snabbt vitlöksbröd

Formbröd eller baguette

rumsvarmt smör

en vitlöksklyfta

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader. Krossa vitlöken, rör ihop detta med smöret. Bred på brödet och rosta i ugnen tills gyllene.

Fuskaioli

Majonnäs

vitlök

en gnutta citron

salt och peppar

Gör så här:

Rör ihop allt, klicka i soppan vid servering

Bon appetit!

Dagen summeras

Så här såg min diskbänk ut innan jag drog ned gardinen. Men det kändes för en gångs skull OK för jag visste att IDAG kan jag i lugn och ro vara den hemma fru som jag längst innerst är.

 

Jag grunnar ju alltid på meningen med livet, eller typ LIVET, någon vidare mening med det finns ju ej. Och nu när jag har varit kompledig i två dagar inser jag att jag vill vara hemma, jämt! Livet blir så som det är menat då. Man har tid för den där extra guldkanten, ett extra leende, läxan som kom bort och man kan laga TRE OLIKA RÄTTER!!! Just det sista där var väl kanske inte det bästa med gårdagen men det GICK!

Jag skriver ju klart boken, det tar sin lilla tid, man måste tänka, refusera, ta bort en himla massa utropstecken som av oklar anledning infogats i för stor stil….osv. Men jag råder över min tid. Det gillar jag.

Jag blir mer miljösmart när jag är hemma. Jag går med barnen till och från skolan. Det är som en cirkus varje gång. Och har man tiden kan man älska det!

De fyra minsta. Alva har just kommit in på en gymnasieskola med inriktning ester….jag tror det kommer bli bra. Hon har starquality den ungen, det har hon av MIG!;) Blygsamhet…nä, det har vi inte så mycket av här hemma. Kolla min Instagram från igår eller tidigare när mina tjejer dansar. Det är svårt att inte kissa på sig av skratt faktiskt. Expressivt är ett bra ord.

Att ha barn med alternativa matideologier kan vara kämpigt. Särskilt om man som jag vill vara hälsosam, miljövän, giftfri och laga GOD mat. Jag köpte tidningen Kloka hem (tror jag den heter) och där fanns fantastiska bilder på veggoburgare…jag testade en igår. Tydligen är jag ljusår bättre än min exmake på just bönburgare. Han verkar inte ha fattat att de ska KYLAS innan de steks, hur svårt kan det vara??? Ett noll till mig där, och ja, jag håller reda på poängställningen, alltid.

Dottern handlade på vägen från skolan och fick order (ja) om att plocka upp…. och visst, alla kylvaror hamnade i kylen men varför klä in min arbetsplats med mat? Varför?

 

Här har vi då rostade valnötter som hackats. Svarta bönor som runnit av, hackad färsk koriander, panko, salt och snart ska detta stoppas ihop, blandas med löksörja, formas till biffar, plastas in och KYLAS!!! Very important!!! Very!

 

Karamelliserad lök med BBQ-sås…..inte gjort i en handvändning.

 

Svarta bonburgare….Det man kan säga om vegetarisk mat är väl ffa att det tar längre TID, och det har jag ju mer av just nu. Kyla biffar minst en timme efter att man tillverkat dem av bönor, koriander, kokt ris, syltad lök och gud vet allt. Det är inte snabbmat precis.

 

I helgen var vi på påskmiddag hos ”svärisarna” Då åt barnen pizza så det sprakade om det. Jag gjorde liknande igår. Så enkelt och gott. Alla mätta. Till och med ena veggisen klippte ut en köttfri del, men är man verkligen helt veggo då? Kan man äta mat som ”besudlats” med KÖTT???

För er med barn som kinkar med maten och vill laga något gott och snabbt, Tortillabröd, ketchup, soltorkade tomater, tunn fin salami, riven ost och mozzarella om ni har. 180 grader och tjoff!v Klart på några minuter!

 

Färdig!

Det fick godkänt! Enda invändningen var att maten var….platt…..?!?

I begravningssyfte grävde maken ett hål. Det var tungt, för mycket sten. Vad gör man då? Man lämnar allt och gräver ett hål på ett annat ställe…..

Jag fotade detta och skickade före och efter bilder. Maken skrattade. En stund. Jag frågade senare om han saknade något…..?

Jag tog faktiskt en paus igår också. Exakt så lång så att man kan äta en päronsplitt.

En stackars ensam höna i hönshuset. De mår inte bra av det. Därför åkte vi på en kvällsutflykt. Till Trosa. Jag bara älskar landet….bara där kan man se skyltar som dessa… En hel massa kronhjortar (tror jag det var) såg vi också.

Va? Landet alltså.

Det knakade betänkligt när vi åkte över. Maken är lite skrajsen alltså…jag märkte inget, jag njöt.

Dessa två kom hem till oss igår, det är Sixten Jr och Greta the Piglet. New chicks on the block…..

Pappa tupp är en stolt kille, snygg också. Önskar vi kunde ha en tupp!

Resten av gänget.

Och några till….

Här är välkomstkomittén! Maken har nu förstärkt utegården och om jag känner honom rätt lär det bli minerat runt tomtgränsen. Han är en sann djurvän (alltså inte rovdjursvän).

 

Jag var så trött igår efter att ha arbetat (ja, det är ett arbete att skriva böcker) och att vara hemmafru (också ett arbete) så jag orkade inte skriva allt detta igår, jag slocknade som ett ljus med Svtplay på magen (datorn) och vaknade upp med tre barn och man i sängen. Helt otroligt att sängar görs så små! Jag skulle vilja ha en 2x4m säng med räcke i taket så man kan klamra sig ur högen av familj som ligger på en.

Idag hade jag velat skriva om skolkommissionen, för den är så korkad att jag nästan blir galen, jag kanske skriver om det ikväll. Nu ska jag ARBETA. Eller jag har redan börjat, jag har satt igång två tvättmaskiner och diskdito. Tjing!

 

 

 

Världens bästa diet

Nu vet jag inte hur jag hamnade här egentligen, hade tänkt att skriva om Sametinget, särbehandling av vissa folkslag och /eller segregerad gymnastik….men så hamnande jag på en av Sveriges största matbloggar och jag BLIR SÅ HIMLA TRÖTT!!!!

NÄR (förmodligen aldrig) ska människor som anser sig väga för mycket fatta att de bara kan äta lite mindre? NÄR? Jag har ju skrivit om detta om och om igen men tydligen når jag inte hela klotet. Ni måste hjälpa mig att ändra på det. DELA med er av min blogg till ALLA ni känner, jag lovar er att ta hand om era viktnojjande vänner på allvar, det är mitt kall att upplysa folk om hur det ligger till med alla jävla detoxer, rawfoodkurer och häsloshots! Ni blir grundlurade, så enkelt är det. Det finns EN enda diet som skiljer ut sig från mängden och det är Medelhavsdieten, eller hellre Medelhavsmaten. Och det beror nog på att de äter baljväxter, grönsaker och olivolja mer än andra människor. I övrigt, ät varierad och framförallt MINDRE kost, skit i alkohol och cigaretter också så blir ni rika, smala och lever lyckligare längre. Lova nu att ni sprider detta och har några vänner frågor lovar jag att svara dem direkt i kommentarsfältet för vi måste bara få stopp på all idioti, det är som när man kom på att jorden var rund liksom….varför når man inte ut???

 

Gokväll!

A

Nobelfest

Jag kanske delat detta tidigare? I så fall ber jag om ursäkt. Men här är iallafall en bit av min byrålådesbok….

 

skarmavbild-2016-12-10-kl-08-53-48

skarmavbild-2016-12-10-kl-08-53-56

Så här pysslig var jag förr om åren. Egentillverkad kruka i bakgrunden som såldes i Skansenbutiken och på DesignTorget bland annat. Tomten har nog Alva gjort efter min förlaga. Notera lilla limen i krukan, sådana kanske jag ska göra fler av…Foto Karin Foberg.

 

Champagne O´clock

img_6266

Så här går det till när jag lagar mat (ibland, inte varje dag, då blir man sjuk….).

Hej på er mina älskade läsare! Nu är det jag igen, Postitiva Anna. Jag tänkte slå er alla med häpnad (som vanligt) idag. Jag ska komma med ett RECEPT!!! För vad behöver man i snökaoset (Stockholm och Gotland med omnejd (samt såklart hela NORRLAND)) om inte KORT-kok!?! Långkok är såååååå 2016, jag blickar framåt, mot nästa och kommande år. Och vad passar inte då om inte en gammal klassiker, Kreolsk gryta!

img_6269

Endast mamman och Macen är vaken, min stund på jorden. Egentid…..

Jag skulle handla på vägen hem från mitt stimulerande arbete (har inte gjort ett skvatt egentligen utom att föra ner en V-sond idag. Jo jag har har lärt mig hur man räknar ut kvoten mellan det syre man pumpar in i en person och det som faktiskt når blodbanan. Det var verkligen på tiden att jag lärde mig det känner jag. Men dagen är INTE till spillo om man lärt sig EN ny sak och sedan haft det trevligt med sin familj). Jag har varit sååååååå duktig idag och lärt mig massor med saker (se ovan). Jag tog ut svängarna på vägen hem och åkte till den lokala ICA-handlaren (inte den som hade pengarna i Panama) och inhandlade två dagars middag. Det var inte tänkt så utan egentligen skulle det bara bli till ikväll men jag fick sådan inspiratiooooon (läs, försöker se realistiskt på mina chanser att hinna till en butik under resten av veckan) och högg till med lite etisk köttfärs, jo minsann, etiskt ska det vara (inte som Lundin oil alltså, stackars Carl Bildt, eller har han sålt av i tid?). Jag avstod Julmust som jag ju äääälskar vid den här tiden på året, jag har lite hälsoångest just nu…..ser ganska mycket tråkigt på jobbet ibland och vill verkligen sätta mitt avtryck på barnen och MAKEN.

img_6268

På tal om maken, här en strumpa som sedan några dagar ligger på golvet i vårt sovrum. Jag kommer fortsätta att dokumentera den för att se hur många dager, månader eller ÅR det kommer ta för den att hitta sitt nya hem, vår soptunna.

Jag ska inte tråka ut er på en måndag (det sparar vi till tisdagen) därför kommer här mitt högst oprecisa recept på favvogrytan här hemma och den tar knappt en halvtimme att få ihop (om man har en normalstor familj, jag gör ju dubbelt av allt hence, det tar dubbla tiden och kostar likadant. Särskilt som jag väljer den svenska EKOLOOOOGISKA fläskfilen för 350kr/kg och inte fulfilén för 169…..)

1 Fläskfilé (i mitt fall 2 som räckte till tre vuxna och tre små samt blev fyra matlådor….dvs 7 vuxna och tre små)

2 Röda snacks paprika (snacks????)

1/2 burk syltlök

4 Kabanosser

1/2 burk cornichons

1/2 burk ekoloooogiska urkärnade kalamataoliver

5dl grädde

Salt och peppar

Skiva och stek korven, putsa, skiva och bryn köttet. Sen strimla paprika och lägga i de picklade grejerna. Häll på grädden och låt puttra ca 20 min. Koka under den tiden ris, helst från Po-slätten eller i verje fall italienskt för det innehåller minst gift. Servera med en grönsallad! Jag drack champagne genom hela middagsgrejen, det blir roligare så!;)

ALLA äter detta hemma hos oss (inte de två köttvägrarna då men de brukade äta detta innan de blev veggisar).

 

fullsizerender-8

Såg den här igår, den beskriver mitt sovliv just nu rätt bra.

Så, nu ska ni få vara ifred, jag ska se Marcella på Netflix, en förbryllande men spännande serie jag börjat somna till!

Skål!!!